2 Haziran 2017 de gösterime girecek olan Wonder Woman'ın sadece filmi hakkında değil filmden bağımsız olarak tarihsel gelşimi hakkında da yazmak istiyorum. öncelikle filmden bahsedelim nedir konusu:
Themyscira adasında sadece amazon savaşçı kadınları yaşamaktadır. bu adanın dışına hiç çıkmamış, dış dünya hakkında pek bilgisi olmayan, ömründe hiç erkek görmemiş olan Diana (Gal Gadot) çok üstün yeteneklere sahip yarı tanrı bir savaşçı kadındır. Amazon kraliçesi Hippolyte'nin ve Efsanevi mitolojik tanrı Zeus'un kızıdır. Yani Diana için yarı tanrı denilebilir. Bu sakin ve kendi halindeki Themyscira adasına bir Amerikan uçağı düşer. Savaşçı kadınımız Diana baygın halde bulduğu pilotu kurtarır (Chris Pine). Diana pilot sayesinde dünyanın çok büyük bir savaşın içinde olduğunu öğrenir ve her ne kadar annesi istemese de adayı terk ederek dünya savaşını bitirebilmek için bildiğimiz dünyaya döner ve tüm yeteneklerini gösterir.
Beyazperde de ikinci defa boy gösterecek olan Wonder Woman hikayesi çok eskilere dayansa da gecen yıl izlediğimiz "Batman v Superman: Dawn of Justice" filminde ilk defa görmüştük ve arkasından böyle bir filmin gümbür gümbür geleceği belliydi.
Bu filmlerden biraz daha geriye gidersek bu karakterin nasıl ve hangi şartlarda oluştuğunu hangi olaylar sayesinde yaratıldığını anlayabiliriz. Mesela Diana'ya (WW) ilk hayat kıvılcımı nı veren doktordan bahsedelim:
William Moulton Marston adında bir psikanalist Family Circle isimli dergiye veriği röportaj ile DC Comics ailesinin dikkatini çeker ve ortaklaşa konuşulup yazılan cizilen şeylerden sonra ilk süper hatun kahramanlarından birisi çıkar ortaya. Güçlü, Özgür ve Çağdaş bir hatun karakter ortaya çıkarmak için uğraşan grubun başında Marston bulunur. Marston'un psikanalist bir doktor olduğunu söylemiştim, Diana'nın yani Wonder Woman'ın ara ara salladığı ve tutup yakaladığı kişilerin yalan söyleyemez hale getiren kemerinin olması da şüphesiz bu doktor sayesindedir.
Bu karakterin yaratıldığı dönemde kadınlar iş hayatında yeni yeni katılıyor fakat iş sektöründe kolay kolay kabul görmüyorlar. kadın erkek eşitliğinin daha ilk dönemleri diyebiliriz. bu yıllarda yani 40 larda gençlere rol model olması için güçlü kadın sembolü olarak düşünülmüştür. Hatta BM bu karaktere bir ara kadın haklarını ve cinsiyet eşitliğini savunmak için iyi niyet elçiliği görevi vermişti. Evet evet gerçek bir şahıs olmaması ya da çizgi roman karakteri olması önemli değildi ama daha sonradan bu görev Wonder Woman dan alındı. Sebebi olarak çok fazla sexi olduğu söylenebilir :)
Wonder Woman içinde bulunduğu çizgi roman aleminin 75. yılını kutluyor bu aralar. Baya bir uzun süre.
Türkçe Altyazılı Fragman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder