8 Ocak 2017 Pazar

Split / Parçalanmış

Split / Parçalanmış 

Vizyon tarihi : 17 Şubat 2017 (1s 56dk)
Yönetmen : M. Night Shyamalan
Oyuncular: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson 
Tür : Gerilim, Fantastik
Ülke : Abd

Başrollerini James McAvoy (X-Man serisinde genç Charles Xaiver), Anya Taylor-Joy (The Witch ile yükselişte) ve Betty Buckley'nin rol aldığı 2017 yapımı gerilim filmi.

Başrol oyuncumuzun çoklu kişilik bozukluğu bulunmaktadır. Bu diğer filmlerdeki gibi 3-5 tane değil üstelik, tam tamına 23 tane farklı alter egosu bulunuyor. Bu 23 farklı kişiliklerinden suça meyilli olanı en tehlikelisidir. Kevin, market çıkışında 3 kız kardeşi kaçırarak onları bir bodruma kapatır. Kevin'in farklı kişilikleri de kaçırılan kızlarla iletişim kurmaya başladığında işler yavaş yavaş karışmaya başlamaktadır. Kafası bu durumdan git gide karışmaya başlayan Kevin daha agresif daha tehlikeli bir durum oluşturur. Bu durumun farkına varan kızlar kaçış yolu ararken Kevin'in farklı kişiliklerine göre taktik geliştirmek durumunda kalırlar. 

Film daha tasarım aşamasında iken başrol oyuncusu olarak Joaquin Phoenix düşünülmüştü ama sebebi nedir bilinmez daha sonra James McAvoy'da karar kılındı. Belki bu kararın arkasında 2013 yapımı olan Filth filmi olabilir. Zira o filmde James McAvoy yine çoklu kişilik bozukluğu olan bir karakteri canlandırmıştı. 


Çoklu kişilik bozuklukları hakkında yapılan ilk film değil. Bu tarz filmler genel olarak ilginizi çekiyorsa aşağıya yazacağım filmlere de göz atmanız gerekir :
  1. Fight Club (Dövüş Kulübü) 1999
  2. Identity (Kimlik) 2003
  3. Shutter Island (Zindan Adası) 2010
  4. Me, Myself & Irene (Ben, Kendim ve Sevgilim) 2000
  5. Secret Window (Gizli Pencere) 2004 
  6. The Machinist (Makinist) 2004
  7. Janghwa, Hongryeon (Karanlık Sırlar) 2003 
  8. Psycho (Sapık) 1960 

Split tamamen M. Night Shyamalan tarafından yazılıp yönetildi. Hatta yönetmen kariyerinin en uzun en zor filmi olduğunu bir röportajında belirtmişti. Bu tarz söylemleri hep ticari kaygı ile yapılan açıklamalar olarak algıladığım için pek umursamaz oldum. Fakat Shyamalan'ın bazı eserleri çok güzel olduğu gibi bazıları da o ölçüde vasat (bana göre tabi). Ama şu gerçek bu yönetmenin filmlerinin senaryosu her zaman merak edilmiştir. 

SPLIT Türkçe Altyazılı Fragman





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder